Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Vad är genital herpes och hur behandlas det effektivt med medicin?

Undrar du hur man får genital herpes, vilka symtomen är och hur det smittar? Då är du på rätt plats. I den här artikeln ska vi behandla just detta och om det finns några tabletter eller botemedel mot viruset. Herpesviruset är en extremt vanlig sjukdom och finns hos ca 80% av befolkningen i Sverige. Därför är det viktigt att känna till när det smittar och inkubationstid etc. Läs vidare! 

Vad är herpes och hur smittar det? 

Vad är då herpes? Det är ett virus som finns i två arter. Ena sorten är en könssjukdom med symtom i slidan för kvinnor och på penis för män samt i urinröret hos båda kön. Den andra typen är munherpes som ger symtom på huden kring/i munnen vilken är den vanligare av de två. Genital herpes kan smitta främst via sexuell kontakt då slemhinnorna nuddar varandra.

Man kan skydda och gardera sig mot att bli infekterad med herpesviruset genom att använda kondom, men då måste den sitta över herpesblåsorna om det finns sådana. Något som är essentiellt att ha kännedom och insikt om är att du inte behöver visa symtom för att vara smittsam. Kondomen är alltid ett bra alternativ för att vara på den trygga sidan och totalskyddad. Inkubationstiden på viruset ligger kring några dagar upp till 3 veckor. Har du en gång smittats kan du drabbas av återkommande utbrott och eruptioner under livet. Det ligger vilande.

Utlösningsfaktorer för ett herpesutbrott oavsett varianten är stress, underliggande sjukdomsproblematik, menstruation eller när immunförsvaret är allmänt nedsatt och svagt.

Har jag herpesinfektion? - Ta ett test hemma

Du kanske sitter och tänker “har jag herpes?”. Det kan du ta reda på genom att beställa ett herpes test och ta ett test hemma. Det finns både test för genital herpes och för vanlig munherpes. Det erfordrar inte ens att gå till Apoteket längre och köa med dina människor vilket tar mycket tid och kan vara riskabelt och vanskligt eftersom det florerar många olika viruspartiklar och bakterier ute bland folk. Ett blodprov kan också fastställa förekomst av herpesvirus i blodet, men denna undersökning görs på vårdcentralen eller via könsklinik.

Om du misstänker eller vet att du haft samlag, munsex eller sexuella relationer med någon som har genital herpes kan du direkttesta dig så att behandling i sådant fall kan sättas in och reducera risken för svår, besvärlig och bekymmersam symtomutveckling.

Vilken herpes medicin och test finns på marknaden?

Herpes medicin är något du behöver om du vill få bort utbrottet i underlivet snabbt och resultatrikt. Ett vanligt herpespreparat är valacyclovir som skrivs ut av läkare och tas mestadels i två omgångar dagligen i 5-10 dagar beroende på vad doktorn ordinerat Vid upprepad infektion krävs oftast bara 3-5 dagar. Men det förekommer även långtidsbehandling med denna medicinering i vissa fall. Det finns i dagsläget inget vaccin eller immunämne mot herpes men det pågår vetenskaplig forskning kring området sedan många år tillbaka.

Ta hem din herpesmedicin från en online-butik obehindrat, eller via en apotekskedja. Lägg din beställning dygnet runt och få artiklarna sända fram till dörren. En smidig och enkel lösning när du redan har nog med en eventuell herpesinfektion. För råd gällande hur läkemedlet ska användas måste du fråga din läkare. Alternativt kan du använda information från internet, men du kan bara använda allmänna bestämmelser, detta bör inte behandlas som ett substitut för medicinsk konsultation. Alla annan information får du från den doktor som skrivit ut receptet.

Symtom på genital herpes (i underlivet)

Om du visar kännetecken på herpes i underlivet som kvinna och man innebär det blåsor som uppstår raskt och sedan spricker och läker ganska kvickt utan ärrbildning. Mannen får problemen på ollonet och på kuken. Både vaginal och penisherpes gör könet svullet och kliande, svidande och ömt. Symtomen hos kvinnor är liknande mannens men drabbar också slidslemhinnorna i vaginan. Att det svider vid urinering är också frekvent. Du kan även få herpes på rumpan, analherpes, vilket ger liknande besvär men från analen.

Var alert på utslag på kroppen i samband med en herpesinfektion eftersom det kan vara bältros, vilken påminner om herpes med blåsor som spricker på en del eller sida av kroppen. Denna sjukdom kan du få om du tidigare infekterats av vattkoppor som barn till exempel. Bältrosviruset kan inte botas men behandlas så att ärren blir mindre och smärtan och obehagen lägre.

Hur kan man undvika att få denna obehagliga sjukdom?

Många som snappar upp herpesviruset gör det redan i ung ålder, antingen i dagisåldern eller under ungdomsåren. Munherpes kan vara svårt att undvika men genitalherpes kan du skydda och värja dig mot med kondomen och genom att inte älska med någon som uppvisar herpesymtom eller har vetskap om att hen bär på infektionen. Det är egentligen den enda metoden som kan fungera. Var försiktig om du har många tillfälliga sexrelationer och använd alltid skydd eller avstå från sex om det finns någon eventuell eller uppenbar risk.

Mitt konto