Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Vad är ägglossning och när inträffar det? Symtom och hur man räknar ut det

Ägglossning sker varje månad för fertila kvinnor och tjejer. Det är kroppen sätt att förbereda för befruktning. Vid planering att bli gravid kan du räkna ut när detta ska ske och öka chansen att bli befruktad. I den här artikeln kommer du lära dig mer om vad ägglossning är, hur det känns och hur en sådan uträkning kan gå till. Läs vidare för mer info! 

Vad är ägglossning? När har man ägglossning och hur länge har man det? 

Ägglossning är namnet och benämningen på den kroppsprocess som äger rum när kvinnans ägg släpper från äggstocken och glider vidare för att befruktas. När ägget befinner sig på vägen mot livmodern kan det befruktas av spermier. Om befruktningen inte äger rum gör sig kroppen av med ägget genom menstruationen. Men när har man då ägglossning och hur länge? Ägglossningen inträffar 14 dagar innan din mens framträder om du har en regelbunden cykel. Efter p-piller och hormonspiral kan denna cykel hamna i obalans, vilket kan ta en stund att få ordning på igen.

Hur många dagar detta pågår varierar men ägglossningsprocessen är kort och brukar ta cirka ett dygn. Därför finns inte mycket tid att få till en graviditet om det planeras. Ibland kan du få tidig eller sen ägglossning så det kan vara svårt att veta den exakta tidpunkten om du inte känner din kropp väldigt väl eller använder någon form av verktyg som hjälpmedel. Detta kan du lära dig mer om under nästa rubrik.

I puberteten börjar de hormoner att utvecklas som får igång menstruationscykeln. För en del unga flickor händer detta mycket tidigt för andra senare i tonåren. Eftersom det är nästan omöjligt att veta när den första ägglossningen ska utlösas finns det risk att bli gravid redan innan den första mensen visat sig om ett samlag äger rum precis på den exakta tidpunkten.

Hur du kan räkna ut när du har ägglossning

Du kan räkna ut när du har ägglossning genom att använda en vanlig kalender eller exempelvis en app som Natural Cycles. Appen mäter bland annat din temperatur och kan beräkna fertila dagar. En del använder detta som preventiv-metod för att undvika att bli med barn eller för att tajma ett planerat havandeskap.

Om du använder kalendermetoden ska du bocka för när menstruationen slutade och sedan kryssa för datumen 14-16 dagar framåt i tiden. Då vet du ungefär när det är dags och kan anpassa dig. Men kom ihåg att cykeln ibland kan slå fel och då stämmer inte dina beräkningar. Så denna metod bör inte användas som preventivmedel.

Det finns test du kan beställa som också visar om du har ägglossning. Dessa ägglossningstest mäter nivån av ett visst hormon som stiger några dagar innan ägglossningen. Vanligtvis kan dessa indikera en ankommande ägglossning med 1-6 dagar, vilket inte alltid heller är så tillförlitligt.

Clomid för att behandla fertilitetsproblem

Som kvinna kan man ha ägglossningsproblem och därmed även svårigheter att bli havande. Clomid är en receptbelagd medicin som skrivs ut av läkare för att stimulera hormonerna vid fertilitetsproblem. Detta läkemedel har funnits på marknaden sedan 1967. Har du ett recept på Clomid (Clomiphene) kan du både ta hem preparatet via en webbshop snabbt och enkelt eller köpa det på ett vanligt apotek.

Andra produkter som ökar fertiliteten hos kvinnor inkluderar läkemedel med follikelstimulerande hormon (FSH) och humant koriongonadotropin (hCG). Du kan också försöka använda några tillskott som Omega-3 och vitamin E.

Ägglossning symtom - hur känns det?

Hur vet man då när man har ägglossning, hur känns det, vilka är symtomen? Det finns många tecken på detta. Många ägglossnings symtom är samma för närapå alla individer medan andra är individuella och ovanliga. Du kan lägga märke till att flytningarna ändras och blir tjockare i konsistensen samt mer gulvitaktiga. Kan vara skifta hur det ser ut.

Det är vanligt att man blir mer kåt vid ägglossningen. Det är naturens vis att underlätta fortplantningen. Ofta känner du dig mer kvinnlig och på gott humör, men ibland tvärtom. Vissa får PMSsymtom under ägglossningsperioden med humörsvängningar och ökad hunger etc. Andra kan må illa istället. Mindre blödningar så kallade mellanblödningar kan också förekomma och även dålig mage.

Att uppleva hugg i ena sidan eller molande värk där den aktuella äggstocken eller follikeln sitter är normalt och beror på att ägget lossnar. Nästa period är det andra stocken som släpper ägg. I fallet där det smärtar när ägget lossar är det ganska lätt att synkronisera en graviditet.

En metod för att beräkna förlossning

Det finns olika förfaringssätt att uppskatta ett förlossningsdatum. Ett av de vanligaste och bästa är att beräkna din förlossning från när ägglossningen ägde rum. Då spermierna inseminerades och skapade ett embryo. Sedan ska du ta det datum för mensens första dag, vilket är ca 14 dagar senare (även om du alltså inte fått den pga att ägget befruktats).

Mitt konto