Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Typer av artrit: reumatoid, septisk, reaktiv, psoriasis. Tips för behandling

Behöver du mer information om ledsjukdomen artrit och vill veta mer om symtom, lindring av besvären samt annan typ av behandling ska du läsa denna artikel. Här ger vi en beskrivning av olika former av sjukdomen såsom reumatoidartrit, septiskartrit, psorerasisartrit och reaktivartrit. En del av dessa tillstånd är kroniska men inte alla. För att minska smärta och obehag kan du i många fall äta helt vanliga receptfria värktabletter. Läs vidare! 

Vad är reumatoid artrit (RA)? Hur manifesterar det sig i kroppen? 

RA är ett hälsotillstånd som har kronisk natur. Det tillhör autoimmuna sjukdomar, det betyder att immunitet av någon anledning av misstag angriper vävnader. Men vad är då artros? Förväxla inte artrosen med artrit, det är olika tillstånd. Artros som också är en ledsjukdom är mycket vanligare och drabbar ofta äldre personer. Artrit är ett samlingsnamn för många olika sjukdomstillstånd och inflammationer kring leder. Reumatoid artrit angriper främst lederna men också uppstå i lungorna exempelvis.

Orsaken till varför man får reumatoid artrit varierar beroende på individ. Det finns tecken på att ärftlighet och DNA spelar roll, men även rökning sägs vara en bidragande orsak. Diagnosen ställs genom kroppsliga undersökningar och vittnesmål från patienten. Man kan även hitta tecken på autoimmun sjukdom via blodet men det kan vara svårare. Symtomen drabbar främst handleder, fotleder, fötter, knän och fingrar som blir svullna och ömma i långa perioder. Du kan få värk och en allmän sjukdomskänsla och trötthet. Du kanske får svårt att få på dig handskar du brukar använda etc. Borrelia artrit kan också förekomma, vilket då orsakas av den fästingburna borreliabakterien och ger liknande symtom som vanlig artrit.

Vilka mediciner kan vara till hjälp för att lindra smärta och inflammation?

Antiinflammatoriska läkemedel som Voltaren kan hjälpa dig att lindra smärtan och obehagen från inflammationen. Den kan hjälpa både mot svullnaden och smärtorna men är inget botemedel. Endast en tillfällig smärtlindring och inflammationshämmande. Om du lider av reumatoid artrit finns det olika alternativ på marknaden. Du kan tex. hitta Voltaren på Internet och få tabletterna skickade ända fram till dörren, som ett alternativ till Apoteket.

Det finns också andra behandlingsmetoder för dessa besvär som kan ordineras av läkare efter att diagnos har ställts. Just nu pågår också forskning kring hur stor påverkan kosten kan ha på svårighetsgraden av besvären. Tips på antiinflammatorisk kost är exempelvis gurkmeja, gröna grönsaker (spenat, persilja, etc). Ät mer av dessa och mindre rött kött för att ge kroppen en hjälpande hand så att du blir frisk snabbare.

Septisk artrit och hur det yttrar sig

Septisk artrit (även kallad purulent eller infektiös) är bakteriell och kan uppstå i samband med en ledoperation eller spruta som sticks in vid leden och orsakar en lokal infektion och inflammation. Det är när bakterier från huden som bidrar. Läget är ganska allvarligt och akut om detta sker eftersom ju längre du går med problemet desto mer skada kan bakterierna göra på brosket och benet samt orsaka komplikationer.

Du kan få feber och känna dig väldigt dålig. I värsta fall kan den orsaka sepsis (blodförgiftning). Om du behandlas för septisk artrit kan du behöva läggas in på sjukhuset ett par dagar beroende på allvaret i situationen och behandlingsmetod. Symtomen kan uppstå exempelvis i käken eller i höften.

Reaktiv artrit och hur man ställer diagnos

Reaktiv artrit kan uppstå som en reaktion på en annan sjukdom, till exempel olika diarrésjukdomar man kan dra på sig utomlands eller i Sverige och även könssjukdomen klamydia. Därför är det också ännu viktigare att du använder skydd vid sexuella relationer eftersom du inte alltid får klamydiasymtom även om du är infekterad. Du får alltså inte artritinfektionen och inflammationen på grund av ärftlighet eller liknande utan som bieffekt av en annan bakterie. Typiska tecken på detta är att en stor led svullnar, vanligen ett knä eller armbåge. Men även små leder kan drabbas i ett finger eller tå. Reaktiv artrit kan även orsaka utslag liknande psoreasis-eksem.

Tecken på att du har psoriasis artrit

Om man lider av hudsjukdomen psoriasis löper du stor risk att någon gång under livet utveckla psoriasis artrit. Varför vet man inte exakt men båda dessa sjukdomar är autoimmuna sådana, vilket betyder att kroppen ger sig på sitt eget försvar. Vissa får artritdiagnosen innan de ens märkt av några psoreasissymtom men det är mycket mer ovanligt. Vanliga tecken på denna artritform är stelhet, svullna leder och ömma muskler och muskelfästen. Dessa inflammatoriska symtom kan också sätta sig på naglar.

Men innan du tar några åtgärder med medicinering och behandling måste du först besöka en doktor som kan undersöka dig ordentligt och ställa korrekta diagnoser. Istället för att du ska använda dig av sajter som Internetmedicin för hitta svaret på dina frågor. Receptfria värktabletter kan hjälpa för stunden men det är viktigt att gå till botten med exakt vilka problem du har så att du får rätt vägledning läkemedel som är anpassade efter det du har.

Mitt konto