Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Symtom på gonorré, kliniska tester och metoder för behandling av sjukdomen

Gonorré är en ganska vanlig könssjukdom som påminner om klamydia och som smittar via sexuell kontakt. En obehandlad gonorréinfektion kan leda till sterilitet och därför är det viktigt att få rätt behandling i tid. Inkubationstiden är kort men det är heller inte alltid du märker av några tecken på infektionen. I den här artikeln ska vi gå igenom vad gonnoré är och hur man får det, gonorré symptom samt informera om hur du kan behandla det - läs vidare! 

Vad är gonorré och hur får man det? 

Detta är en sexuellt överförbar bakterieinfektion som kan drabba både män och kvinnor. Du kan få infektionen i halsen, i munnen, i ögat, på/i penis, i vagina och i analen. Neisseria gonorrhoeaebakterien smittar via vanligt sex, analsex och oralsex - det enda som skyddar är kondom, inget annat. Kondomen måste då vara hel och användas genom hela akten. Kyssar kan också vara en smittkälla för att fånga upp bakterier i munnen och halsen.

Själva gonorrheabakterien finns vanligen i slidan, urinröret och ändtarmen och kan exempelvis hamna i ögonen genom slid- eller penissekret på fingrarna etc.

Enligt Folkhälsomyndigheten sjönk antalet gonorréfall i Sverige en aning under år 2020 till 26 fall på 100 000 invånare. Vilket också kan förklaras av andra orsaker som rådande världsläge och restriktioner. Men i övrigt är det en bakterie som florerar mycket fortfarande och som har gjort det en längre period.

Tecken på gonorré symtom och vad du ska göra vid smitta

En gonorréinfektion är inte alltid så lätt upptäckt eftersom det är gängse att inte visa symtom. Därför är det så viktigt att använda skydd eftersom när du låter en bakterieinfektion av den typen gå utan medicin kan du riskera att bli steril eller få blodförgiftning om bakterierna går ut i blodet. Relativt vanliga symtom för kvinnor är äggledarinflammation och för killar inflammation i bitestiklarna. Båda dessa tillstånd kan leda till oförmåga att producera barn i framtiden.

Men hur ser det ut egentligen om man visar symptom? Du får inte vårtor som vid förslagsvis kondylom, men du kan få flytningar från penisen eller slida. Som tjej kan du också få mellanblödningar och som man ont i pungen. Oavsett vad du upptäcker ska du kolla upp vad som orsakar problemen så att du får rätt hjälp direkt och inte drar ut på saken. Kom ihåg att i det här fallet är det mycket viktigt att sätta in behandlingen i tid.

Om du fått reda på att du har denna sjukdom måste du enligt smittskyddslagen kontakta den person/personer du haft sexuella relationer med den senaste tiden. Det beror på att den räknas som en allmänfarlig sjukdom i och med de efterföljande potentiellt livsförändrande skadorna som kan uppstå på reproduktionsorganen och eventuell sepsis vilket är livshotande. För att detta ska kunna ske måste du normalt ha gått runt med detta länge i kroppen.

Behandling av denna sjukdom med antibiotika - hur går det till?

Gonorré kan självläka, men det är inget som rekommenderas eftersom du kan bli infertil om infektionen blir för långtgående så därför är det viktigt med ett botemedel eller remedium. Tillståndet behandlas med antibiotika. Detta måste göras både via tabletter och injektion eftersom det har utvecklats en allmän resistens och härdighet mot bakterien under åren som passerat. Zithromax (azithromycin) är en antibiotika-sort som används för både gonorrébehandling och klamydiabehandling. Din läkare kan skriva ut läkemedlet efter att du fått bekräftat och bestyrkt att du bär på en gonorrébakterien.

Var noga med att fullborda hela antibiotikabehandlingen. Annars riskerar du att de onda bakterierna kommer tillbaka och så även gonorréinfektionen. Ju tidigare i sjukdomsförloppet du startar behandlingen desto mindre risk för att man råkar ut för tråkiga och allvarliga bieffekter av sjukdomen. När hela behandlingsprocessen är klar ska man kontrollera med ett nytt test för att se om infektionen bekämpats eller behöver en till omgång.

Hur du kan hitta test för gonorré och testa dig själv

Om du befarar eller bara är ängslig att du ådragit dig sjukdomen är det viktigt att du testar dig. Antingen kan du kontakta en könsmottagning eller en vårdcentral i din region och hemort, men du kan också hitta gonorré test på nätet.

Detta är fördelaktigare än att använda wiki, internetmedicin eller andra webbsajter som diagnosställare, eftersom du kanske inte ens visar några gonorrésymtom. Tillika behöver du ett positivt testsvar för att få medicinen utskriven från en läkare. Antibiotikamediciner är starka grejer som simultant slår ut de goda bakterierna i exempelvis tjocktarm och som även kan inducera antibiotikaresistens om man skriver ut dessa piller överdrivet och i onödan helt enkelt.

Dessa enkla självtest kan du beställa hem på nätet snabbt och smidigt men det finns också test på apoteket. Vill du slippa köa och eventuellt stöta på någon du känner kan du ta hem ditt test online istället med leverans ända fram till dörren.

Mitt konto