Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Problem under ägglossningen - blödning, illamående och molvärk efter

Har du blödning vid ägglossning, svullen mage och ömma bröst och dåligt humör? Oroa dig inte, det är fullt normalt. Faktum är att det finns en uppsjö av olika saker som bidrar till att man mår dåligt vid ägglossning. I den här artikeln ska vi gå igenom dessa, vad orsaken är och vad du kan göra för att lindra besvären. Vid svårigheter att bli gravid kan det också ha med ägglossningsproblem att göra. Lär dig mer om detta och mycket mer genom att läsa vidare! 

Illamående vid ägglossning och PMS är vanligt 

Som kvinna eller tjej är det ordinärt att man plötsligt, oväntat och hastigt (illamående etc.) mår illa vid ägglossning. Det är vanligt att man mår illa vid detta tillfälle eftersom hormon-nivåerna stiger så fort, vilket ger olika effekter på kroppen. Många upplever PMS vid ägglossningen eftersom det är liknande processer som äger rum och påverkar hormonerna på olika sätt med bieffekter.

Man kan även få ont i brösten, huvudvärk och ont i äggstockarna vid ägglossning. Du kan bli extremt trött vid denna korta period. Finnar vid ägglossning och mens är heller inget ovanligt eftersom det sker en förändring i hormoner. Vissa får ont i rumpan och det beror på att musklerna krampar i analen. Men det är ofarligt och vanligare än man tror.

Relaterad artikel: Köp Clomid (clomiphene) 25, 50, 100 mg i Sverige för att lättare bli gravid

Känner du dig extra nedstämd vid specifika tidpunkter i månaden kan det ha ett samband med ägglossning. Ångest vid dessa situationer är inte heller sällsynt. Många finner sig deprimerade utan anledning. Ömma bröstkörtlar, ömma bröstvårtor eller ömma bröst generellt är frekvent förekommande och kan vara ganska smärtsamt men övergående när mensen bryter ut.

Du kan få en liten blödning vid ägglossning

Man kan drabbas av blödning vid ägglossning eller bruna flytningar, vilket kallas för mellanblödning. Det är dock ingen fara på taket utan helt förklarligt och naturligt . Om du blöder mycket i kombination med andra symtom som du inte känns igen kan det vara nödvändigt att kontakta en legitimerad gynekolog och kolla upp läget. Ägglossningsblödning och sekret från slidan före eller efter mens är dock inget konstigt. Precis som du kan få mensvärk efter själva menstruationen avslutats.

Är det normalt med molvärk efter ägglossning?

Molvärk efter ägglossning och att ha ont är något som flertalet individer får erfara och du kan även känna av stickningar i livmodern efter ägglossningsperiodens mest kritiska tidpunkt då ägget lossnar och vandrar vidare i äggledaren. Att detta är smärtfyllt är egentligen inte så underligt. Man kan få samma typ av menstruationsvärk som när kroppen gör sig av med ägget men kanske inte i samma styrka. Många känner av en molande värk eller hugg, stickningar på den sida där den aktiva äggstocken sitter. Om värken stör dig, ta en värktablett och vila en stund så brukar det gå över.

Vad du kan göra om du mår dåligt

Som tjej får man dras med sin ägglossning och dess jobbiga symtom. Äter man preventivmedel kan det minska problemen, eller försvåra dem. Alla kroppar fungerar olika. Något som är betydelsefullt är att bekanta dig med dig själv och se tecken på en ankommande ägglossningspreiod. Då kan du parera det dåliga humöret, huvudvärken eller tröttheten och ge dig själv den tid du behöver för att må bättre. Är du trött kan en promenad i friska luften och en tupplur göra susen. Har du ont i huvudet eller äggstockarna/magen kan en vanlig värktablett exempelvis ibuprofen eller liknande fungera utmärkt som smärtlindring. En värmekudde kan göra att musklerna slappnar av kring magpartiet.

Vilken mat du käkar kan inverka på hur svåra ägglossningssymtom och PMS du får. Det sägs att ju färre kolhydrater, socker och vita livsmedel (bröd, pasta, mjöl etc) du konsumerar desto bättre. Det finns även hälsokosttillskott som kan bidra till bättre mående och en mer balanserad ägglossning, förslagsvis Spirulina, en grönalg full av livsviktiga näringsämnen.

Jag blir inte gravid trots ägglossning - vad kan de bero på?

Om du inte blir gravid trots ihärdiga försök kan det bottna i att ägglossningen är försenad och att du inte tajmar befruktningen rätt. Men det kan också blir problem efter tidigt missfall, efter abort eller efter en förlossning. Det tar tid för kroppen att återställa sig och för hormonerna att balanseras igen så att ägglossningen kan kicka igång och menstruationscykeln löpa på som vanligt.

Andra orsaker till att du inte kan bli med barn kan såklart rotas i att mannen i fråga har en problematik med sina spermier och dess kvalité eller har andra underliggande sjukdomsproblem som kan orsaka infertilitet eller större svårigheter att befrukta ägget. Både som man och kvinna är det viktigt att äta en hälsosam kost för att främja en stabil ägglossningsprocess och friska välmående spermier som simmar snabbt. Vid svårigheter att få till ett havandeskap kan man börja i den änden primärt i kombination med förslagsvis ägglossningstest, appar eller genom att föra dagbok/kalender över din menscykel.

Mitt konto