Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Kvinnors sexlust: Orsaker till att den är låg och hur den kan ökas

Förlusten av sexlusten kan vara ett av dem största problemen för kvinnors sexliv. För många många är det inte bara mentalt, utan fysiska förändringar har en stor påverkan. För ett ökat antal kvinnor minskar hormonerna i kroppen, relationsspänningar och andra problem påverkar aktiviteterna i sängen. 

Den här artikeln tittar på orsaker, hur cykler och ålder minskar kåthet och hur man kan öka sexlusten. 

Ingen sexlust hos kvinnor, vad orsakar det? 

Låg sexlust, frigiditet eller hypoaktiv sexuell störning, många namn för något väldigt vanligt, kanske en av dem vanligaste orsakerna till sexuella opassligheter. Nästan en tredje av alla kvinnor i åldrarna 18 till 59 ådragas av frigiditet. Faktorer som uppstår i det mentala eller fysiska kroppen är ofta svåra att bota med endast ett piller (dock börjar fler alternativ bli tillgängliga, vilket också innebär mer forskning).

En del vanliga orsaker till minskad sexlust hos tjejer och kvinnor inkluderar bland annat mänskliga problem i förhållandet. Hur en partner presterar, hur väl tillfredsställelse man har i den känslomässiga relationer och liknande omständigheter har stor inverkan. Sociokulturella influenser som stress i vardagen, på jobbet och i hemmet, andra påtryckande faktorer som kommer från samhället och jobb.

Låga testosteronnivåer är också en faktor hos äldre kvinnor. Nivåerna når en peak när man är runt 25 år gammal och minskar sedan långsamt till klimakteriet. Då plötsligt sjunker nivåerna kraftigt. Det mentala och fysisk påverkas även häftigt av medicinska problem som sköldkörtelstörningar, depression och psykiska sjukdomar. Allmänmåendet blir sämre och skapar negativa effekter på sexdrivet.

Läkemedel som antidepressiva läkemedel, inklusive SSRI, blodtryckssänkande och preventivläkemedel kan störa den sexuella förmågan. Exempelvis, minskad sexlust hos unga kvinnor, visar i en studie från Karolinska, är högt korrelerat med intaget av p-piller.

Minskad och ökad sexlust orsakas av det biologiska

Ingen sexlust hos kvinnor något som går i vågor. Menscykeln påverkar kvinnor individuellt, och det gäller även sexlusten. I en studie visade det sig att de flesta har högre driv 14–16 dagar innan menstruationen och sjunker kraftigt två dagar innan och under menstruationen.

Gravida och sexlust då? Tidigt under graviditeten är det också vanligt att känna sig mer kåt då blodflödet ökar till brösten och vulvan. Däremot upplever 60% av kvinnor en minskad eller ingen sexlust under graviditet i senare skeden. Efter graviditeten kan en nedsatt libido uppehålla i upp till 6 månader. Det är speciellt vanligt att sexlusten är helt tappad efter förlossning under en tid.

Minskad sexlust hos kvinnor kan komma med ålder

När kvinnor går in i klimakteriet, som ofta sker efter 50, så minskas sexlusten hos kvinnor vanligtvis. Östrogenet i kroppen minskar, vilket ger olika symptom som exempelvis att lusten för sexuellt umgänge påverkas negativt. Andra skäl blir också allombekanta, till exempel problem med fysiken eller ont i delar i kroppen som gör att man inte vill initiera i sexuell aktivitet.

När man genomgått klimakteriet rapporterar många att man får problem med torra slemhinnor, nedstämdhet och urinvägsbesvär som kallas övergångsbesvär. Torrheten i vaginan kan också göra att man kan få blödningar under samlaget. Omständigheterna leder ofta till att man inte kan eller vill ha sex. Vad kan man då göra för att fortsatt ha ett välfungerande sexliv?

Ökad sexlust hos kvinnor i det dagliga livet

Hur kan man då som kvinna höja sexlusten eller få tillbaka sexlusten? Bättre välmående och hälsosamma livsstilsförändringar kan göra stor skillnad i din prestation i sovrummet. Träning gör att man inte bara mår bra, utan även skapar en bättre kroppsbild av säkerhet. Indirekt ökar också libidon. Stress är förödande för många, vilket visar sig i form av dålig sömn, koncentrationsförmåga och sexlust.

Ärlig och öppen kommunikation med sin partner kan hjälpa med att stärka det känslomässiga bandet. Sexuell kommunikation är viktigt för att kunna prata om vad som fungerar och inte fungerar, vad man gillar och ogillar. Utan kommunikationen är det många som avstår från sex eftersom man känner att man ändå inte får ut något positivt av det.

Att sluta med destruktiva vanor som exempelvis rökning, överflöd av alkohol och andra droger rapporteras att delvis vara ökad sexlusts orsak.

Dessa är alla investeringar både det allmänna livet och i ens sexliv. Det är långsiktiga investeringar som också tar tid att påvisa starka resultat. Det finns medicin som på senare år påvisat vara effektiva för vissa som testat. Bland annat är Lovegra en stark kandidat som innehåller samma ämne som Viagra, det vill säga sildenafil. Lovegra hjälper kroppens muskler att slappna av och ökar flödet av blod till könsorganet som i sin tur hjälper kvinnan att lättare blir upphetsad.

Hur man får ökad sexlust som kvinna är som sagt något högst individuellt, kanske ännu mer särpräglat än hos män. Professionell rådgivning är alltid att föredra, då kan man tillsammans med läkare titta på vad apoteket erbjuder för mediciner som hjälper att få tillbaka sexlusten, eller ändra beteendet i vardagen.


Mitt konto