Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Klamydia: symtom, orsaker och behandling med antibiotika och andra läkemedel

Statistiken säger att antalet klamydiafall i Sverige steg kraftigt med start under 90talet och fortsättningsvis mellan åren 1997 upp till 2007. Men den senaste tiden har mängden fall faktiskt minskat och lagt sig på en stabilare mer rimlig nivå. Det betyder dock inte att man ska minska på försiktigheter kring sex och intimt umgänge. Har du råkat ut för denna bakterie finns det klamydia behandling att få utskriven från din läkare, som kan bota tillståndet. Läs vidare! 

Vad är Klamydia och hur smittar sjukdomen? 

Vad är då klamydia och hur smittar det? Det är en vanlig könssjukdom som orsakas av en bakterie och inte ett virus. Både män och kvinnor kan få sjukdomen. Som man får du symtom med penis och som kvinna med slidan och det endokrina systemet. 

Hur får man då klamydia? Bakterien smittar via vanligt sex, analsex och oralsex. Den kan också vara smittsam utan klassiskt sex genom att bakterien via exempelvis slidsekret hamnar i ögat. Det kan leda till ögonklamydia, men mycket ovanligt. Likaså är det väldigt sällsynt med klamydiainfektion i halsen och munnen. Du kan också få klamydia i analen. Exakt hur det smittas via olika vägar är inte fastställt.

Eftersom klamydiabakterie är farligt och i värsta fall kan orsaka sterilitet är du skyldig enligt smittskyddslagen att tala om för tidigare eller nuvarande sexpartners om du misstänker eller fått bekräftat att du har sjukdomen.

Hur man undviker att få klamydia

För att minska risken att smitta eller bli smittad med klamydia, använd alltid kondom. Har man levt tillsammans länge och vet att båda är friska kan man såklart använda andra preventivmedel som skyddar mot graviditet. Men kondomen är det enda som ger skydd mot könssjukdomar. Vid oralsexaktivitet för kvinnan kan slicklapp användas. Ha aldrig oskyddat samlag med en person du inte känner eller inte har ett förhållande med sedan länge.

Klamydia symtom - hur vet man om man har det?

Hur vet man då om man har klamydia symtom? Hur känns det, hur ser det ut och vilka tecken ska man vara uppmärksam på? Faktum är att man sällan märker av infektionen. Tecken på att du drabbats av klamydia i ögat är att det kliar och blir kladdigt. Vid infektion i könsdelarna kan man som både tjej och kille uppleva att det svider vid urinering. Som tjej kan du även få blödningar mellan menstruationen, flytningar samt ont eller obehag i nederdelen av magen. Även männen kan få flytningar från penisen. Smärtor vid samlagsaktivitet förekommer också. Om du får feber och fryser är det klokt att kontakta sjukvården för att kolla läget och utesluta och exkludera ett allvarligt tillstånd.

Du kan beställa ett självtest för klamydia istället för att besöka en mottagning. Gör det gratis via regionen. En smidig lösning som kan genomföras i tryggheten av ditt eget hem utan att behöva lämna jobbet eller riskera stöta på ett bekant ansikte på en klinik, vilket kan kännas pinsamt, generande, förargligt och ångestframkallande för den drabbade.

Hur hög är smittorisken?

Det är inte säkert eller garanterat att du blir smittad av klamydiabakterien bara för att du varit intim med en person som visat sig ha tillståndet, men smittorisken är ganska hög. Inkubationstiden är relativt kort på ungefär en vecka. Som sagt, här finns garantier för att du noterar infektionen. Det är vanligt att man inte känner något alls.

Får du reda på att en individ du haft sexuella relationer med har klamydia ska du testa dig (enligt Sveriges rikes lag) för att slippa ytterligare komplikationer med sterilitet etc, samt för att inte kunna föra det vidare. Vid oförsiktighet och vårdslöshet kan du råka ut för infektionen upprepade gånger. Vilket är negativt eftersom du måste äta penicillinpreparat varje gång och det gör dig mer motståndskraftig och härdad mot den typen av medicin i längden.

Klamydia behandling - går det att bota?

Hur botar och kurerar man då klamydia och går det ens att bota? Jadå, botemedel finns mot klamydiainfektioner i form av medicin som kommer som olika tabletter. Dessa kan du läsa mer om under nästa rubrik. Det är viktigt att antingen göra självtestet eller besöker en könsmottagning och inte själv ställer diagnos med wikipedia. När beskedet är mottaget kan du få rätt medicinering ordinerad av doktor och påbörja din individuella behandling

Antibiotika mot klamydia - vilka tabletter finns det?

Man kan bota klamydia med antibiotika såsom penicillin, amoxicillin, azithromycin och metronidazol (Flagyl). Dessa tabletter skrivs ut av läkare och kan sedan beställas online med direkt hemleverans, eller från apoteket. Med hemleveransen slipper du stå i kö med andra människor på apoteket för att få vad du behöver. Du ska aldrig självmedicinera eller experimentera med en kompis, kollega eller familjemedlems recept, även om det är konstaterat att du bär på könssjukdomen. Klamydia ska inte lämnas obehandlad då det kan leda till komplikationer.

Biverkningar av antibakteriella läkemedel - vad du kan förvänta dig

Vanliga biverkningar av antibiotikatabletter oavsett vad du behandlas för, är att du tyvärr blir kass i magen. Detta beror på att den aktiva substansen är så inriktad på att slå ut bakterier i kroppen, att även de goda bakterierna hänger med på kuppen. Trots att du troligen blir dålig i kistan av tabletten ska du inte avbryta eller avblåsa kuren i förtid. Det kan leda till att bakterieinfektionen kommer tillbaka och inte bekämpas helt och hållet.

Mitt konto