Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Gå ner i vikt naturligt med rätt mat och träning utan piller: en guide

Enligt en studie av forskare vid Karolinska universitetssjukhuset fördubblades förekomsten av fetma bland svenska vuxna under de senaste två decennierna och var cirka 10% hos både män och kvinnor, med en tendens att öka. 2016 ökade prevalensen till 15%. 

Det finns olika metoder som ofta fungerar på majoriteten av individer om det inte är så att ett underliggande hälsoproblem hindrar dig från att gå ned i vikt naturligt. Om du vill ge kroppen en extra kick kan du även lägga till naturliga kosttillskott. Läs vidare för tips om hur du ändrar livsstil, blir hälsosam och går ned i vikt naturligt med rätt mat och träning.

Hur vet jag om jag behöver ändra livsstil och gå ned i vikt?

Känner du dig trött och energilös, har dålig hy, övervikt och eventuellt upplever dig deprimerad? Då är det god tid att byta ut dina nuvarande rutiner och göra upp en matplan med ett kostschema som består av en nyttig frukost och att dricka mycket vatten. Kroppen består till stor del av vatten och det behövs för att rensa ut gifter från kroppen. Vill du öka den utrensande effekten ytterligare kan du varje morgon dricka ett glas citronvatten, för en bra start på dagen. Antingen ljummet eller kallt, du bestämmer.

Gå ner i vikt: mat och träning

Många kan uppleva det svårt med viktnedgång efter 50, vilket är alldeles sann, autentisk upplevelse. Ämnesomsättningen förändras och sänks vid uppåt 40-års åldern redan. Plötsligt märker du att prövningen är större än när du var yngre. Kanske man också ådragit sig en del skador och krämpor genom åren, vilket bidragit till att det blivit svårare att röra på sig ordentligt. Men det finns träningsprogram för att gå ned i vikt trots att du lider av en tidigare skada. Kombinera detta med rätt kost för att så effektivt resultat.

Relaterad artikel: Receptfritt Xenical (orlistat) 60, 120 mg från online-apotek i Sverige

Som rapporterats av den australiensiska forskaren Stephen H. Boutcher vid University of New South Wales (artikel i Journal of Obesity, 2011) kan effekten av regelbundna aeroba övningar (som simning och användning av en elliptisk tränare) på andelen kroppsfett vara försumbar. Ändå kan andra typer av träning ha en större positiv effekt på kroppssammansättningen.

Hur många steg ska tas per dag? Amerikanska CDC (Centers for Disease Control and Prevention) rekommenderar att de flesta vuxna siktar på 10 000 steg per dag.

Utmärkta fysiska övningar för att förlora fett

Bästa träningen för att gå ned i vikt beror på hur din medicinska historia ser ut. Om du är fullt frisk i övrigt finns det inget som stoppar dig från att vända på steken och hitta motivation. Men det kan räcka med helt vanliga motionsmetoder för att tappa kilon såsom med cykling, löpning och simning. Har du ett ont knä eller ledproblem kan ett cykelpass passa bra och simningen är en mycket skonsam träningsform som passar alla åldrar. Löpningen är ett klassiskt alternativ om du samtidigt vill få upp ett bra flås och bygga muskler, men är inte lämpligt om du har ont någonstans. Då är det mer passande med raska promenader.

Yoga (en fysisk, mental och andlig övning) kan också vara till hjälp. Det är faktiskt en mycket effektiv träning för muskeluppbyggnad. Vid problem att starta upp utan assistans kan du ladda ner en yoga app och observera anvisningarna. För igångkickning av systemet kan du använda en bastu i samband med ett kvickt kallbad. Vilket startar om hela maskineriet i kroppen och ger en hälsosam kick.

Bästa dieten för att gå ner i vikt naturligt

Vad ska man äta för viktnedgång? Det finns många smarriga recept, både plantbaserade och köttbaserade att tillaga för att bibehålla eller förbättra hälsan och gå ned i vikt på 2 veckor eller på 3 veckor. Bästa frukten för att hålla vikten nere är exempelvis citron eller citrusfrukter generellt, vattenmelon (90% vatteninnehåll och 20 kalorier per 100 gr), grapefrukt, äpplen och bär. Många fruktsorter främjar viktnedgång. Ett annat exempel på morgonmål är havregrynsgröt frukost med ägg. Havregryn håller dig mätt länge och innehåller massor med nyttiga saker såsom zink och fibrer.

Är du vegan kan du ersätta processad mat med bönor och proteinrika baljväxter i större mängd och reducera socker- och fettintag. Ett annat råd är att steka maten med kokosolja istället för matolja eller smör. Till lunch, koka ihop nyttig soppa med grönsaker och välgörande örter och kryddor som också kan sätta fart på din ämnesomsättning.

Relaterad artikel: Köp Propecia (finasterid) 1,5 mg online i svenskt apotek - bromsa håravfall

Några potentiellt användbara produkter:

  • Chiafrön. Två matskedar chiafrön har nästan 10 gram fiber. Det är cirka 40 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Fiberburk kan hjälpa dig att gå ner i vikt och sänka ditt blodtryck. Chiafrön kan tillagas snabbt hemma.
  • Gojibär. Vissa studier visade att dricka goji -bärjuice i 30 dagar ökade blodets antioxidantnivåer och ökade ämnesomsättningen.
  • Hallonketoner. Dessa ämnen har visat sig öka fettnedbrytningen i djurstudier. Om du inte vill köpa tillskott med ketoner kan du helt enkelt laga smoothie baserat på hallon.
  • Grönt kaffebönextrakt. Det härrör från kaffebönor som inte har rostats. Den innehåller två användbara ämnen: koffein och klorogensyra (CGA). Koffein kan öka fettförbränningen, medan klorogensyra bromsar nedbrytningen av kolhydrater i mage och tarm.
  • Hoodia. Detta är en växt som växer i Kalahariöknen i Afrika. Det finns några anekdotiska data om att det kan minska hunger, så det kan användas som aptitdämpande.
  • Grönt te -extrakt. Det fungerar förmodligen via följande mekanismer: dämpa aptiten och höja kalorimetabolismen.

Kaloriunderskott - en hörnsten i positiva resultat

Många kanske undrar “hur många kalorier (kcal) jag ska äta för att bli av med extrakilon?” För en vuxen kvinna bör antalet kalorier i normalfall på ett dygn ligga kring 2000 och för män 3000.

Huvudprincipen för fettförbränning är att konsumera färre kalorier än du förbrukar (energibalansprincipen). Undvik att minimera ditt dagliga kaloriintag till nästan noll eller hålla dig till något som "grapefruktdieten", som vissa misstänkta webbplatser rekommenderar. Det finns ett sådant fenomen som kallas "jojo-bantning" (jojo-effekt). Denna typ av bantning är vanlig - 10% av männen och 30% av kvinnorna har gjort det. Som en följd av svår svält bryter en person ner och snabbt återvinner sin vikt och ökar främst fett.

Viktminskning efter en graviditet - tips

För vissa kvinnor räcker det med amning för att förlora gravidkilona. Men om det inte hjälper hela vägen fram kan du även testa en detox med äppelcidervinäger, Spirulina och gröna kaffebönor som tillägg.

Mitt konto