Eget Apotek
Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Din vagn
SEK 0.00

Candida (candidiasis): symtom, tester och moderna behandlingsmetoder

Den vanligaste formen av svampinfektion hos människor och djur kallas för candida. Tillståndet går att bota ganska snabbt med medicin mot bakterien, men kan också vara svårbehandlat. En candida behandling är normalt ett kvickt botemedel med hög effekt och verkan så att du kan bli av med candidafektionen snabbt. Du kan också testa dig själv mot svampen genom att köpa hem ett testkit på nätet. Läs vidare för att få mer information om candidabakterien och vilken medicinering som används etc. 

Vad är candida och vad måste jag veta? 

Om du undrar vad candida är kan vi berätta att det är en svampbakterie som finns naturligt i kroppen hos de flesta individer, barn som vuxna, men som inte blir ett problem förrän immunsystemet blir nedsatt av någon anledning och svampen får chans att växa, till exempel vid sjukdom eller stark behandling mot cancer etc. Du kan få candida nästan varsomhelst på och i kroppen såsom på penis, eller vaginal infektion. För kvinnor är det relativt vanligt med candidainfektion i underlivet. Du kan också råka ut för oral candida i munnen, som ofta drabbar tungan med en vit beläggning. Man kan även få det i hårbotten och under bröstet/brösten. Candidabakterien trivs i varma fuktiga miljöer.

En vanlig orsak till att infektionen bryter ut kan vara en viss typ av antibiotikabehandling som också dödar många av de goda bakterierna i kroppen och gör resistansen och motsåndet svagare. Svampinfektioner behandlas med en annan form av antibiotika eller med receptfria läkemedel. Candida kan även orsaka vulvovaginit vilket är en inflammation i slidan.

Var hittar man candida -test i Sverige?

Vill du fastställa om du har infektionen eller inte? I dagens Sverige behöver du inte sätta av tid för att konsultera en läkare och kolla om du är infekterad med candidasvamp, du kan hitta ett candida test på nätet med direkt leverans hem. Finns just nu tillgängligt direkt online eller hos apoteket med direktleverans till ytterdörren inom kort. Med en onlinebeställning slipper du stöta på ett bekant ansikte i kön med ditt kit i handen eller utsätta dig för eventuella smittorisker. Dessutom behöver du inte stå i kö och vänta på tur, vilket sparar tiden.

Vilka är symptomen för candida - vad ska jag vara uppmärksam på?

Candida symptom ter sig olika beroende på vilket område som infekterats. Symtom för kvinnor med svampinfektion i slidan kan vara kliaande både runt vulvan och i själva slemhinnorna. Gäller det munsvamp blir tungan ofta vit och i hårbotten börjar det klia. Vid infektion i lungorna finns det olika symtom som bör ses över av läkare omedelbart. Om bakterien tränger in i blodet kan det orsaka blodförgiftning (sepsis).

Du kommer med största sannolikhet att notera om du råkat ut för en candidasvampinfektion. Ofta kliar det och skapar obehag och obehaglig känsla.

Kan man bli av med denna infektion snabbt?

Svaret på den frågan är “relativt”. Om du har en lättare infektion kan candida behandlas med receptfri medicin som ger effekt efter 1-2 veckor. Men du kan också behöva antimykotika tabletter som ordineras av en doktor. I detta fallet tar det ett par veckor att bringa till fullbordan behandlingen, vilket kanske inte känns som den snabbaste lösningen men det är vad som erfordras.

Du ska även känna till att en candidainfektion kan självläka oavsett var du har den. Men om du märker att besvären inte förbättras ska du kontakta din vårdcentral och få en tid. Där kan man fastställa vad som behöver göras och om du behöver receptfri medicinering eller något kraftfullare.

Behandling mot candida och hur man kan bota svampinfektionen

Candidamedicin kan finnas både med och utan recept.

Vill du bota candida i tarmen är det också viktigt med rätt kost som inte främjar svampens tillväxt, vilket förslagsvis socker och snabba kolhydrater kan göra.

Det receptbelagda botemedlet består av antibiotika exempelvis Diflucan (Fluconazol). Om du har fått detta läkemedel utskrivet kan du beställa hem tabletterna på internet. Du kan också passa på att lägga en order på andra mediciner du behöver hemma i medicinskåpet. Metronidazol (Flagyl) är ett antibiotikum och kan inte behandla denna sjukdom.

För att hjälpa kroppen på traven kan du ändra om i din kost och äta saker som inte ökar jäsningsprocessen i kroppen, vilket svampen älskar och frodas i. Några förslag på grönt och råvaror du kan äta är:

  • All form av kål
  • Broccoli
  • Sallad
  • Örter (gärna färska)
  • Groddar
  • Fisk
  • Ägg
  • Fågel
  • Kokosolja

Svampbakterier vara svåra att bli av med men oftast fungerar en candidabehandling mycket bra. Det finns dock risk för resistens mot svampläkemedel om man använder det ofta. Detta gäller både antibioticum och de utan recept.

Biverkningar av candidamedicin - vilka är vanliga?

Antibitotikabehandlingar orsakar gärna biverkningar från mag och tarmkanalen. Du kan få diarrér, bli illamående och kräkas. En metallisk smak i munnen kan uppträda. Diflucanmedicinen är en sådan sort som kan ge ovanstående bieffekter. I mycket sällsynta fall kan allergiska reaktioner förekomma i form av nässelutslag och blodtrycksfall. Om du får svåra biverkningar ska du kontakta sjukvården direkt.

Mitt konto